Domů » Aktuality » Vlastivědná exkurze Praha

Vlastivědná exkurze Praha

Jakub Kadrle pro vás sepsal průběh vlastivědné exkurze pro sedmou až devátou třídu. Další fotodokumentace bude brzy dodána.

Ve čtvrtek 3.5. v 5:20 ráno jsme se v plném počtu sešli na vlakovém nádraží v Otrokovicích, kde jsme se pozdravili a vyrazili na cestu.  Cesta vlakem se nezdála vůbec dlouhá, každý si našel nějakou zábavu; někdo spal, někdo si četl a někdo už třeba začínal svačit. Po příjezdu na Hlavní nádraží nám učitelé řekli, jak bude celý den vypadat, a vydali jsme se na Václavské náměstí. Každý z nás si tam pečlivě prohlédl Sochu Sv. Václava a pokračovali jsme se do Paláce Lucerna na trochu jiný druh umění – byl tam sice taky kůň a Sv. Václav, ale kůň visel hlavou dolů ze stropu a Václav seděl na jeho břichu.

Dále jsme pokračovali metrem na stanici Malostranská a následovala cesta do vysokých schodů. Dostali jsme se na Pražský hrad, před jeho hradbami jsme si mohli užít krásný výhled na celou Prahu. U brány stála hradní stráž, která se nesměla ani pohnout. Naše další cesta směřovala k Chrámu Sv. Víta. V ní jsme si mohli prohlédnout krásná barevná mozaiková okna a nádherné sochy. Po prohlídce katedrály jsme udělali krátkou přestávku na svačinu. Naše další zastávka byla na Karlově mostě, kde jsme mohli shlédnout lodě plující po Vltavě a také spoustu hudebníků, malířů a umělců.

Davem jsme se prodrali na Staroměstské náměstí, kde byla na programu prohlídka věže Staroměstské radnice. Široký výhled na celou Prahu všechny ohromil. Když jsme sjeli kulatým proskleným výtahem dolů, byla už skoro jedna hodina odpoledne a před orlojem stály davy cizinců, přidali jsme se k nim a vyčkávali na tu podívanou a zanedlouho to přišlo, odbila první hodina odpolední a orloj se rozpohyboval. Ze Staroměstského náměstí jsme se šli podívat do Pařížské ulice na nejdražší obchody .

Náš den v Praze už se chýlil ke konci, tak jsme se vydali do nákupního centra Palladium, ve kterém jsme měli rozchod. Někteří z nás šli nakupovat a někteří  třeba do restaurace. Za nějaký čas jsme se sešli a to už byl skoro čas odjezdu, takže jsme se vydali směrem k Hlavnímu nádraží. Vlak dorazil a my unavení jsme nasedli a těšili jsme se na cestu plnou zábavy, bylo to asi třicet minut od Prahy, když vlak zastavil v nějakém městě a hodinu se ani nehnul. Všichni tušili, že je něco v nepořádku, ale nakonec se ukázalo, že kvůli dešti a bouřce se něco stalo na kolejích, a tak jsme čekali, až bude všechno v pořádku. Do Otrokovic jsme sice dojeli s hodinovým zpožděním, ale všichni zdraví. Na výlet budeme ještě dlouho vzpomínat.