Domů » Aktuality » I přírodověda může být zábavná

I přírodověda může být zábavná

…..Někdo se ho štítí, někdo si ho nevšímá, Někdo ho nadšeně pozoruje – ano, je řeč o hmyzu. Brouci, motýli, ale i pavouci jsou nedílnou součástí přírody a ať chceme nebo ne, tak i lidského života. Mnoho lidí hmyz svou rozmanitostí fascinoval natolik, že začali vytvářet rozsáhlé sbírky hmyzu, které nejenže mohou sloužit k vědeckým účelům, zároveň potěší oko i duši člověka………..

Dne 3. dubna 2019 se děti ze 4. třídy vypravily se svou třídní učitelkou na další dobrodružnou výpravu – tentokrát za hmyzími kamarády do areálu Muzea Komenského v Přerově. A nejen za nimi. Čekal nás den plný příjemných překvapení.

Nejprve jsme zamířili s dětmi do Galerie města Přerova. Její komorní prostředí v prostorách bývalé zámecké stolárny, přebudované v industriálním duchu do podoby moderní výstavní síně, prezentovalo  výtvarnou tvorbu Ivy Hűtnerové  pod názvem „Domácí štěstí“. Vykresluje dobu, kdy jezdilo jen pár aut, ženy nosily rukavičky i do mlékárny, cídily rodinné stříbro a větraly pruhované duchny. S humorným pohledem přibližuje období 1. republiky. Obrázky této autorky  podávají svět veskrze „romanticky“. Nechali jsme se inspirovat časy dávno minulými,  kdy se kavalíři předháněli v galantnosti  a dámy by na ulici nevyšly bez klobouku.

 

Na Horním náměstí jsme se přichomýtli ke skupině archeologů, kteří zde prováděli odhalování bývalé středověké studny. Na vlastní oči jsme mohli nahlédnout „pod pokličku“ práce archeologů a možná      jim m i trochu závidět . Vedoucí celého průzkumu nás seznámil s dobovými materiály a vysvětlil postup prací. Bylo nám líto,  že nebudeme u toho, až  víko středověké studny odhalí  svá tajemství. Ale to už se přiblížil čas naší expedice za hmyzími kamarády.

V rámci přírodovědného projektového dne s názvem „Ze života hmyzu“ se z dětí stali mladí  badatelé, kteří plnili důležité úkoly. Nebyli však na to sami: pomáhal jim jejich kamarád Ferda Mravenec, kterého jistě všichni známe z knih O. Sekory. S nadšením sobě vlastním se děti ponořily do hmyzí říše a pomocí her zjistily, jak se přírodopis učil před 100 lety. Čekalo je třídění nejrůznějšího materiálu, práce s lupou, hledání ve vzácných sbírkách i v odborné literatuře, především pak týmová práce. V zámku jsme také dostali možnost zhlédnout výstavu černobílých fotografií k lyricko-epické skladbě K.H.Máchy – Máj v podání fotografa a držitele dvou cen CZECH PRESS PHOTO p. Romka Hanzlíka.

Návštěva cukrárny byla pro děti odměnou za jejich snahu a píli. Závěr projektového dne patřil prohlídce středověkých hradeb, které se táhnou kolem celého Horního náměstí a místy dosahují i 9 metrů vysoko. Zdobí je 11 bašt a fortnička u domu č.21.

Náš opravdu bohatý program zajistil, že čas velmi rychle ubíhal. Poslední procházka po nábřeží, ještě zamávat vodákům a přerovskému zámku, a už odjíždíme plni dojmů a s výbornou náladou.

                                                                                                                           Za kolektiv 4. třídy

                                                                                                                             Lenka Vernerová