Domů » Aktuality » Projektový den ve školní družině – HISTORIE HANÁCKÉHO TLUMAČOVSKÉHO KROJE

Projektový den ve školní družině – HISTORIE HANÁCKÉHO TLUMAČOVSKÉHO KROJE

V pátek 4. června 2021 uskutečnila školní družina projektový den zaměřený na historii a současnost hanáckého tlumačovského kroje.

Po představení žákům dvou krojovaných členek Historického spolku Tlumačov, paní Fialové a paní Pavlíčkové, si od obou žáci vyslechli v místním dialektu včetně písní stručnou historii regionu Haná, obce Tlumačov a především vývoj tlumačovského hanáckého kroje. Tento vznikal díky sbírkám kroměřížského muzea. Mužské kroje ušila paní Kretíková z Tlumačova a ženský kroj paní Lakosilová z Vážan. Výsledky mohli žáci zhodnotit a ocenit z fotek Hanáckých dnů pořádaných obcí Tlumačov. Časem byly zhotoveny i dětské kroje, ve kterých se mohli všichni žáci při projektovém dnu představit. Při oblékání jim byly jednotlivé části kroje podrobně popsány.
Zájem a nadšení žáků byly nad očekávání, což je patrné z množství jejich dotazů na krojované spoluobčanky a fotodokumentace prezentované na webu školy. Téma projektového dne bylo přínosné nejen pro přítomné žáky a pedagogické pracovníky, ale také pro členky Historického spolku, které měly z projeveného zájmu žáků o místní kroje upřímnou radost.

Fotografie v galerii – Projektový den ve školní družině – KROJE