Domů » Aktuality » Soutěž CO2 liga na naší škole

Soutěž CO2 liga na naší škole

Seznamte se, prosím, s průběžnými výsledky soutěže některých žáků 8. ročníku.

Zdravíme všechny čtenáře webových stránek školy. Chtěli bychom vás seznámit s výsledky první fáze soutěže CO2 ligy, do které jsme se jako část 8. ročníku přihlásili. Tým s názvem Dragon’s group tvoří Nela Strungová, Tereza Vyoralová, Jakub Kadrle, Martin Jelínek, Vojtěch Ševela a Jakub Vrána. Část školního roku jsme se snažili spolužáky seznámit se stavem a možnostmi jak se aktivně zapojit do zlepšování životního prostředí.

Prvním naším úkolem bylo dotazníkové šetření mezi žáky druhého stupně o jejich ekologicky šetrném chování. Výborné výsledky zaznamenávají skoro všichni z druhého stupně v oblasti šetření elektrické energie zhasínáním světel při odchodu z místnosti a při nabíjení mobilů pravidelně vytahujeme ze zásuvky celou nabíječku. Průměrné výsledky dosahujeme v ostatních bodech, např. šetření elektřiny nebo plynu při vytápění bytu nebo domu, vysoký počet nás chodí do školy pravidelně pěšky a neužíváme auta a při psaní používáme papír oboustranně. 

Horší výsledky již byly v oblastech hospodaření s vodou, proto si pamatujme, že sprchování je šetrnější než plná vana vody. A nezatahujeme vodu při mytí zubů. Také vodu z kohoutku pijeme jen občas a přitom bychom ušetřené finance za balenou vodu mohli použít na zajímavější věci. O něco horší výsledky jsme zaznamenali ještě při nakupování. Při naší kampani ve škole jsme  se zaměřili na praktické možnosti ovlivnění našeho okolí a hlavně na otázku, ve které jsme dopadli nejhůře, a to, že málo z nás vytahuje jakékoliv elektrické přístroje z elektrických zásuvek a tyto přístroje nám pořád „žerou“ elektřinu v takzvaném stand-by režimu. Tak poučení pro příště, můžete přírodě ušetřit až 224 kilogramů emisí oxidu uhličitého za rok a rodině asi 150 Kč a to jen za dva přístroje.

Mrkněte se také na fotografie z vyučovacích hodin, které jsme připravili pro šestý a sedmý ročník, přírodopis byl tentokrát zaměřen na aktivity jako třídění odpadu a ukázku náročné cesty od bavlny až po nové džíny, které na mnohé čekají pod stromečkem. Šesťákům a sedmákům jsme ukázali, že džíny procestují více kilometrů než kolik měří rovník!!!To je emisí oxidu uhličitého a to jde jen o jeden výrobek!!!

Budeme rádi, když navštívite náš profil Tlumačovská CO2 liga na facebooku a přidáte si nás do přátel:) Samozřejmě další informace najdete i zde na stránkách školy.

Tým Dragon’s group (CO2 liga)