Domů » Aktuality » Výjezdy za sněhem 2017

Výjezdy za sněhem 2017

Tak by se dala nazvat varianta letošního lyžařského výcvikového kurzu žáků VII. třídy.

Tuto podobu neměl poprvé. Stejně jako před dvěma lety jsme všem, kteří stáli o možnost získat základy sjezdového lyžování nebo své dovednosti chtěli upevnit, tuto verzi nabídli. Původně mělo jít o LVK žáků stávající osmé a sedmé třídy. Ve finále se počet skutečných zájemců (k našemu velkému překvapení) snížil na pouhých jedenáct žáků ze sedmé třídy a jednoho žáka ze třídy osmé.To nás však neodradilo. Domluvili jsme si dopravce, pana Vejmělka, s jeho minibusem a nechali se vyvézt do nedalekého Ski areálu Rusava, který byl pro některé skutečné začátečníky ideálním místem na seznamování  se se sjezdovým lyžováním. Při těchto prvních dvou výjezdech jsme měli štěstí na krásně upravenou a téměř prázdnou sjezdovku.                                                            Třetí výcvikový den probíhal  v přibližně stejném výcvikovém terénu, a to ve Ski areálu Troják. Tady už i ti, o které jsme měli první den obavu, se odpoledne odvážně pouštěli kratším obloukem a ve vyšší rychlosti i přes skokanský můstek statečně dolů k vleku, který přinesl alespoň na chvíli úlevu již unaveným nohám.                                                                                                                                                                          Třešínkou na dortu byl po víkendovém odpočinku jistě výjezd do Ski centra Kohútka v Javorníkách. Tady měli všichni frekventanti letošního kurzu možnost zajezdit si na delších a náročnějších sjezdovkách a pokochat se výhledy ze sedačkové lanovky. Z pohledu nás, doprovázejících učitelů, musím říct, že všichni naši frekventanti byli moc fajn, respektovali veškeré pokyny. Právě díky této jejich ukázněnosti se nikomu nic nestalo a věřím, že tak jak jsme byli  s letošním lyžařským kurzem spokojeni my, jsou spokojeni i všichni žáci, kteří jej absolvovali.

Mgr. Leona Jirušková


Zamyšlení vedoucího kurzu: S odstupem jednoho týdne po uskutečnění kurzu nemohu než souhlasit s tím, co zaznělo od instruktorky kurzu. Účastníci byli skvělí, ukáznění, vytrvalí a hlavně všichni se ve svých dovednostech posunuli minimálně o jednu výkonnostní třídu výš. Instruktoři strávili se svými žáky čtyři příjemné dny a nakonec i náklady na kurz šetřily rodinné rozpočty. 4 denní kurz vyšel žáky (vlastně jejich rodiče) na 1 600 Kč.  Účastníci kurzu navštívili tři lyžařské areály, vyzkoušeli si různé technické a sněhové podmínky a řada z nich teď může fungovat i jako průvodci pro své kamarády a možná i pro rodiče. Byla to pro ně opravdu velká zkušenost.

       Jediné, čemu opravdu jako vedoucí kurzu nerozumím, je účast 12 žáků ze 40, kteří jet mohli. Rozumím problémům s lyžařským vybavením, nákladům na účast, nejistotě, jak pokračovat ve zdokonalování získaných dovedností, orientaci rodiny na sport a dal.. Je také pravdou, že škola pořádá kurz základního lyžování a možná řada žáků už základy zvládnuté má a orientuje se na další specializované lyžařské aktivity. Nevím?! Pokud to tak je, je všechno v pořádku.

     Protože ve škole pracujeme v duchu optimismu a chuti uskutečňovat i náročnější aktivity, věřím, že v budoucnu zájem o tuto zimní sportovní alternativu vzroste a budeme moct kurzy dál uskutečňovat i v náročnějším a možná i změněném režimu. Nápady a inspirace máme!

Mgr. Robert Podlas   vedoucí kurzu