Domů » Aktuality » Adaptační kurz 2016/17

Adaptační kurz 2016/17

Co to vlastně je? A k čemu to slouží? Jde o několikadenní pobyt se spolužáky, mimo prostředí školy spolu s hraním kolektivních her, který usnadňuje školákům navazovat v problematickém období vztahy se spolužáky, méně komunikativním dětem pomáhá se prosadit a umožňuje jim poznávat se jinak, než během desetiminutových přestávek.

   V tomto školním roce jsme poprvé i v naší škole vyzkoušeli tuto aktivitu, kterou do dalších let plánujeme pořádat pro všechny šesté třídy, jako pomoc při přestupu na druhý stupeň a překonání bariér mezi spolužáky v nelehkém období nastupující puberty. Navíc se děti mohou sblížit se svým novým třídním učitelem a posílit vztahy důvěry mezi všemi v kolektivu.

   Letošní pobyt byl netradiční – pobytu se zúčastnily děti VII. třídy – staly se tak trochu pokusnými králíky. Aby byl kurz uskutečněn, bylo zapotřebí účasti všech žáků třídy. Díky pochopení této podmínky ze stran rodičů kurz mohl proběhnout. Vybrali jsme ozkoušenou lokalitu na hranicích se Slovenskem, rekreační středisko Pohodu v Sidonii.

   Cestovali jsme v počtu 24 žáků a dvou pedagogů běžnou dopravou, což byla první zkouška kurzu. Všichni to zvládli velmi dobře, chovali se slušně, jako kultivovaní lidé. Do Sidonie jsme dorazili kolem půl jedenácté dopoledne, ubytovali jsme se a ihned nastoupili pod vedením animátorů, které jsme si dopředu domluvili, na první z mnohých aktivit. A že jich nebylo málo!

   Po celou dobu si skoro nikdo nevzpomněl na mobil, tablet či počítač. Všechny aktivity vyžadovaly soustředění, zapojení se všech a především velké množství spolupráce. Jak v pondělí, tak v úterý program trval až téměř do večerky. Zpestřením pobytu byly procházky krásnou okolní přírodou. Počasí nám po celou dobu přálo. Až ve středu, kdy jsme odjížděli, nás pokropil jemný deštík. Ale to jsme bez problémů zvládli. Pobytem jsme byli nadšení a vůbec se nám nechtělo zpět. Téměř všichni si odvezli krásné zážitky a vzpomínky. Své pocity z kurzu děti v několika málo větách sepsaly a daly si po návratu do třídy na nástěnku (viz fotografie).

   Myslím, že pobyt se nám velmi osvědčil. Doufáme, že i další ročníky budou v této tradici pokračovat. 

   Jako třídní vzkazuji svým sedmákům, že jsem s nimi  byla ráda, a jsem pyšná na to, jak se chovali a jak dokázali spolupracovat a komunikovat. Ať to vydrží co nejdéle!

Děkuji také za výbornou spolupráci kolegyni Mgr. Tereze Šimoníkové, která se dětem po celou dobu kurzu věnovala a také organizovala některé z aktivit.

Třídní učitelka Mgr. Šárka Matulíková