Domů » Aktuality » Základy stolování a etikety

Základy stolování a etikety

Jak se správně chovat u slavnostně prostřené tabule, který použít příbor a jak jej správně držet – na tyto a další otázky dostali odpověď žáci 8. ročníku poslední březnový den na Střední hotelové škole ve Zlíně.

Základy stolování a etikety

            Jak se správně chovat u slavnostně prostřené tabule, který použít příbor a jak jej správně držet – na tyto a další otázky dostali odpověď žáci 8. ročníku poslední březnový den na Střední hotelové škole ve Zlíně, kde si pro ně žáci druhého ročníku připravili v rámci své ročníkové práce dvouhodinovou ukázku toho, co se na této škole učí.

            Od slavnostně prostřené tabule sledovali naši osmáci synchronizované servírování předkrmu, přípravu  skvělého míchaného nápoje, přípravu zeleninového salátu či flambovaného ovocného špízu.Tečkou za všemi ochutnávkami byl čokoládový moučník.

            Tréma byla jak na straně místních studentů, tak na straně našich žáků, z nichž mnozí se v takovéto (byť simulované) situaci objevili poprvé. Nicméně  obě strany vše zvládly.

 

Základy etikety

            Tak by se dal shrnout obsah návštěvy žáků  7. ročníku dne 1. dubna na stejné škole. Další studenti této školy si připravili praktické ukázky různých situací, do nichž se velmi často dostáváme – cestování v dopravních prostředcích, chování v restauraci, vzájemné představování, oblékání  do společnosti a podobně. Nechyběl opět úžasný míchaný nápoj či osvěžující moučník.

Obě návštěvy na této škole jsme společně vyhodnotili jako velmi zdařilé a inspirativní.

Mnozí žáci by si je klidně zopakovali ještě jednou.

                                                                                                                   Mgr. Leona Jirušková