Domů » Aktuality » Cyklokurz v Orlických horách

Cyklokurz v Orlických horách

V neděli 18. 6. 2017 se 22 žáků ze VII., VIII. a IX. třídy vypravilo na pětidenní cyklokurz do Žamberka, který leží v Orlických horách.

      Letošní přeprava na místo kurzu byla trošku složitější. V Otrokovicích jsme postupně ve třech skupinách nasedli na vlaky, které nás dopravily do Ústí nad Orlicí. Odtud nás čekala pětadvacetikilometrová cesta na kole do Žamberka, kde jsme se ubytovali v kempinku Pod Černým lesem.

       V pondělí jsme absolvovali celodenní výjezd na kole do Vamberku, města české krajky. Tenhle den byl plný smůly – jednomu klukovi z 9. ročníku se rozlomila přehazovačka, sedmákovi upadla brzda. Jednomu spolužákovi se dokonce podařilo, naštěstí bez zranění, spadnout i s kolem do tekoucí Divoké Orlice. Po několika nekonečných kopcích jsme dorazili zpět do kempu. Ujeli jsme sice jenom padesát kilometrů, ale obtížným terénem.

       V úterý po snídani se žáci rozdělili do dvou skupin. První jela delší a členitější cestu na vojenskou pevnost Hanička. Druhá skupina jela kratší cestu do Rokytnice v Orlických horách. Sice jsme si mysleli, že výběr kratší cesty bude lehčí, ale opak byl pravdou. Terén byl tak obtížný, že jsme v některých místech museli tlačit do kopce kola   téměř nad hlavou. Jízda v tomto terénu rozhodně nebyla možná. Opět nás potkalo pár technických problémů. Naštěstí s námi byli šikovní kluci ze sedmičky, kteří si s tím dokázali poradit.

  Středa byla odpočinkovým dnem, a proto jsme strávili dopoledne na místním koupališti, kde jsme se sice v ještě chladné vodě dostatečně vyřádili. Odpoledne vyrazila jedna skupina pěšky na Tyršovu rozhlednu, ze které byl krásný výhled na okolní krajinu. Odtud jsme sešli z kopce na židovský hřbitov, který bohužel nebyl již otevřen. Mezitím druhá skupina tvořená neunavitelnými cyklisty vyrazila na kolech do okolí Letohradu. Po večeři jsme se opět šli ovlažit na zdejší koupaliště. Pak už jen zbývalo sbalit věci a připravit se na čtvrteční odjezd.

Ten byl, stejně jako příjezd, trošku komplikovaný, protože jsme cestovali v různých časech nejprve ze Žamberku do Ústí nad Orlicí na kolech a odtud různými vlaky ve třech samostatných skupinách až do Otrokovic.

     Všichni jsem si cyklokurz neskutečně moc užili. I přes veliké a obtížné kopce, velmi členitý terén a dlouhé trasy jsme se nevzdali a jeli. Za to vděčíme našim pedagogům, kteří nás podrželi i v těch nejtěžších chvílích. Děkujeme našim instruktorům – L. Jiruškové, Š. Matulíkové a Robertu Podlasovi.                

 Jolana Kozumplíková, 7. r.