Domů » Aktuality » Vánoce, Vánoce přicházejí aneb malé ohlédnutí

Vánoce, Vánoce přicházejí aneb malé ohlédnutí

Období adventu, zahrnující čtyři neděle před Božím hodem vánočním – 25. prosincem, je obdobím očekávání narození Ježíše, očekáváním vánočních svátků, které slavíme. Je těžké být trpělivým, zvláště když čekáme na něco tak báječného, jako jsou Vánoce. Děti z místní základní školy si zpříjemnily radostné očekávání řadou akcí, z nichž připomeňme alespoň některé.

Počátek adventu se nesl ve znamení vánoční výzdoby školy, pečení vizovického pečiva a  výroby adventních svícnů v příjemném prostředí školní družiny pod vedením vychovatelek L. Ševelové, Mgr. M. Karhanové a asistentky pedagoga K. Odstrčilové. Podařilo se jim vytvořit pro děti tu správnou předvánoční náladu a pohodu. Dětem byl dán prostor pro samostatnou práci, v níž uplatnily svou fantazii. A výsledek ? Strávily pěkné chvíle a odešly spokojené s krásnými adventními svícny a ozdobami, které se určitě stanou součástí vánoční výzdoby jejich domovů. Oslava blížících se svátků pokračovala ve škole návštěvou Mikuláše, čerta a anděla, kteří jej doprovázeli. I přesto, že se vedle hodných žáčků našel i nějaký ten „hříšník“, na nikoho Mikuláš nezapomněl – všechny děti byly obdarovány sladkým pamlskem. S blížícími se Vánocemi linula se po celé škole vůně pečeného cukroví. A hádejte odkud? To pod šikovnýma rukama žáků 6.třídy vznikaly tradiční perníčky.Tentokrát se role šéfkuchaře ujal náš pan ředitel Mgr. R. Podlas. Jejich tvoření inspirovalo děti z 5. třídy, které si pečení vyzkoušely s p. asistentkou pedagoga I. Kouřilovou. Dětem zářily oči, zvláště podařilo-li se perníček nejen správně upéci, ale také nazdobit. Liturgický význam Štědrého večera si děti připomněly výrobou tradičního Betléma. Pod vedením p. učitelky M. Kostovské  vytvořily postavy v životní velikosti, jež dokreslují tento nezapomenutelný symbol narození Ježíška. Zajímavý, nápaditý a vkusný výsledek práce dětí nyní krášlí vstupní část naší školy. Na úžasné sváteční atmosféře se podílel i DDM Sluníčko. Připravil a nabídl dětem spoustu krásných námětů pro tvorbu vánočních dárků pro své nejbližší v rámci vánočních dílen. Předvánoční přípravy pak vyvrcholily 18. prosince 2018, kdy se v místním klubovém zařízení konalo vánoční vystoupení pro seniory v rámci pravidelného předvánočního setkání. V podání šikovných žáků naší školy zazněly krásné vánoční písně a koledy, které s nimi nacvičily p. zástupkyně Mgr. L. Jirušková a p. učitelka Mgr. L.Odložilíková. Patří jim velké poděkování.
A protože o Vánocích bychom měli obdarovat nejen své blízké, ale i potřebné, naše škola spolu s rodiči věnovala v  rámci sbírky Adventních koncertů České televize  8 000 Kč centru ERGO Aktiv na zakoupení rehabilitačních robotických pomůcek pro osoby po úrazu mozku či mozkové příhodě. Také jsme se na  naší škole zapojili do prodeje magnetků se zvířátky na podporu nemocných dětí organizovanou Fondem Sidus – vracíme úsměvy. Podařilo se vybrat 2 593 Kč. Ačkoliv nikdo z dárců neuvidí vyjádření díků těch, do jejichž rukou patří, není k tomuto krásnému a hluboce lidskému skutku co dodat. Děti nezapomněly ani na opuštěná zvířátka a shromáždily spoustu krmiva a pamlsků pro útulek ve Zlíně.
Co říci závěrem? Do Vánoc schází už méně než několik dní. Čekání je tak těžké, zvláště pro děti. Ale my víme, že Vánoce nakonec přijdou. Vždyť každý z nás má nějaké přání, některá z nich se uskuteční, jiná ne. Čekání znamená, že se díváme před sebe do budoucnosti.
Popřejme tedy všem žákům naší školy, vedení školy, učitelům, zaměstnancům a rodičům radostné prožití Vánoc a hodně štěstí v novém roce 2019.  
                                                                                                                                    Mgr. L.Vernerová