Domů » Aktuality » Beseda o poruchách příjmu potravy

Beseda o poruchách příjmu potravy

V prvním prosincovém týdnu naši školu po roce navštívil lektor Bc. Přemysl Šeděnka, který se žáky osmého a devátého ročníku hovořil na téma poruch příjmu potravy. Žáci ocenili přátelskou atmosféru přednášky a osobní zkušenost lektora s touto nemocí. Mohli se zamyslet nad tím, jaké výroky a od koho na téma vzhledu je dokáží zranit. 

Mnohdy bezmyšlenkovité hodnocení typu: Nepřibral jsi? Měla bys zhubnout… , ale také přílišná orientace na výkon, perfekcionismus a málo zájmu a lásky ze strany nejbližších dokážou způsobit velké škody na duši dětí a dospívajících. 

Zajímavé bylo přirovnání nejezení k závislosti, kdy se svět nemocného zúží jen na přemítání o jídle, přepočítávání kalorií a promýšlení, jak přijatou energii zase co nejdříve vydat.  

Lektor hovořil o pomyslné červené čáře a nebezpečí jejího překročení, ke kterému dochází velmi nenápadně, pomalu, ale jistě, kdy se z touhy po štíhlosti stává nemoc. Lektor také mluvil o síle přátelství, které mu pomohlo přestát nejtěžší období, dále o psychoterapii, léčbě a uzdravení.  

Mgr. Andrea Novosadová