Domů » Aktuality » Mezinárodní den dětí – TLUmačovský Filmový Festival

Mezinárodní den dětí – TLUmačovský Filmový Festival

Jako každoročně nabízel i letos Mezinárodní den dětí v Tlumačově atraktivní program a účastníci by nepochybně byli spokojeni…kdyby to nezkazilo deštivé počasí.
Takto se outdoorové aktivity pro 1. stupeň přesunuly na jiný termín a 2. stupeň absolvoval alternativní program „suchou nohou“.

Květen je ve znamení filmových festivalů a nás napadlo uspořádat si naši vlastní filmovou přehlídku. Vybrat téma bylo jednoduché, nedávný úspěch českého dokumentu Forman vs. Forman ve francouzském Cannes se doslova sám nabízel: Pocta Miloši Formanovi.

A tak v Tlumačově vznikla čtyři malá filmová studia. Každé si vybralo jeden z filmů Miloše Formana a po svém zpracovalo jeho námět. Studia zajišťovala všechny fáze výroby, od scénáře až po natáčení. Asi nejsložitější pak bylo stříhání natočeného materiálu za pomoci speciálního programu. Tady už končila legrace, protože střihači měli na bedrech konečný výsledek.

Závěrečná přehlídka předčila očekávání. Diváci shlédli čtyři krátkometrážní snímky inspirované tím nejlepším z tvorby Miloše Formana ( Černý Petr, Hoří, má panenko, Vlasy a Amadeus). Všechna studia se s tematikou popasovala velmi dobře a nabídla kvalitní podívanou. Odborná porota pak ocenila nejzdařilejší film cenou Zlatý Homolka, kterou si Studio Black převzalo za snímek inspirovaný Černým Petrem.

První ročník TLUmačovského Filmového Festivalu tedy máme úspěšně za sebou a můžeme se těšit na další.