Domů » Aktuality » Týden zdraví za námi

Týden zdraví za námi

Škola zdravého životního stylu má úspěšně za sebou projekt Týden zdraví!!!

Startovací aktivitou zdravého týdne na naší škole od 11. do 15. listopadu byla soutěž žáků a jejich rodičů v pečení moučníku, či koláče, který by splňoval kritérium zdravé stravy. Byli jsme mile překvapeni účastí 51 soutěžících. V prostorách školní jídelny se sešly rozmanité výtvory: přes mrkvové a cuketové buchty, jablečné řezy, sušenky a koláčky z ovesných vloček až po zeleninový koláč či domácí chleba a zelný salát.

Devítičlenná porota složená vždy ze zástupce z každé třídy měla nelehký úkol. Spořádat v celkem krátkém čase 51 vzorků byť lákavých pochutin, se brzy ukázalo být náročným úkolem. Ještě horší bylo rozhodnout, které jsou ty nejlepší.

Po vyhodnocení se ukázalo, že pro dětské porotce kritérium zdravého složení nebylo tak podstatné. Důležitější pro ně byla chuť – čím sladší, tím lepší. A jak to dopadlo?

1. místo – D. Dvořáková, 5. roč.                               6. místo – V. a M. Kelovy, 3. a 1. roč.

2. místo –  T. Forejtková, 1. roč.                                7. místo – R. Dvořák, 1. roč

3. místo –  M.Skácel , 4. roč.                                      8. místo – M. Smékalová, 1.r.,M.a K. Gelnarovy, 3. a         

4. místo – L. Havelka, 5. roč.                                                           5.r.,K. Stužková, 5.r.,O. Kainar, 5.r.,

5. místo – D. Němec, 3. roč.                                                          V. Hujíček, 6.r., společný výtvor 6. r.

Ani ostatní žáci školy však nepřišli zkrátka. Vzorků bylo tolik, že se degustace nakonec zúčastnili všichni zbývající žáci školy. Jejich spokojené výrazy dokazovaly, že soutěž měla smysl.

Protože mottem soutěže byl „zdravý výrobek“ nemohli jsme nechat bez povšimnutí snahu těch, kteří chtěli a dodrželi zadání. Proto byla sestavena druhá odborná porota, tentokrát ze všech pedagogických pracovníků, kteří se degustace vzorků zúčastnili rovněž. Ti ocenili originalitu receptu, výtečnou chuť, ale hlavně složení. Jejich hodnocení bylo následující:

1. místo – E. Odstrčilová – 3.r.

2. místo – K. Hejdová, 3.r.

3. místo – K. Rulfová, 3.r., O. Kűhr 3.r. a K. Stušková 5.r.

                Ať už hodnocení dopadlo jakkoli, rádi bychom poděkovali všem maminkám a babičkám, které našim soutěžícím pomohly s přípravou nějaké té dobrůtky. Byla to určitě moc dobrá akce.                                                         

Týden zdraví pokračoval úterními a středečními přednáškami a také praktickým školením Českého červeného kříže z oblasti poskytování první pomoci. Instruktorky s žáky prošly nejběžnější úrazy a stavy ohrožující zdraví, důležitá telefonní čísla a ošetřující materiál v lékárničce automobilu. Někteří žáci si dokonce na vlastní kůži vyzkoušeli, jak vypadá popálenina, střep v dlani, vymknutý kotník, otevřená zlomenina předloktí, rozřezaný prst. Mnohdy to nebyl příjemný pohled, o to příjemnější bylo ale vidět, že někteří žáci umí dané zranění pohotově ošetřit (zvláště úspěšní byli žáci již dříve soutěžící v cyklistických soutěžích a chválu si zasloužili i osmáci za aktivní přístup). Druhá hodina školení byla věnována resuscitaci, masáž srdce si vyzkoušel na figuríně opravdu každý a zjistil, že to není vůbec jednoduchá aktivita. Velké poděkování patří třem instruktorkám Českého červeného kříže, které naše žáky perfektně připravily na nenadálé zdraví a život ohrožující situace, ve kterých snad všichni zareagují tak, aby co nejvíce řešení napomohli.

Čtvrteční třetí hodinu přerušilo vyhlášení cvičného poplachu, po kterém následovala kompletní evakuace školy. A když už jsme byli ze školy takto „vyhnáni“, pokračovali jsme venku zdravotními vycházkami. První stupeň se vydal na okruh Tlumačovem, šestá a sedmá třída kratší trasu okolo Kurovického lomu. Nejstarší třídy lom obešli také, ovšem v delším okruhu.

Všechny třídy v pátek absolvovaly také přednášku Zdravé zuby. Jelikož už většina žáků má svůj poslední chrup na dlouhý život, je třeba se umět o něj poctivě starat, aby co nejdéle vydržel v perfektním stavu. Týden zdraví jsme zakončili vynikajícím rautem, který byl složen z bohaté nabídky potravin, z kterých lze připravit zdravou snídani či svačinu nejen do školy. Žáci ochutnali bílý jogurt s cornflaky, müsli či s ovocem, více zrnné pečivo s celerovou nebo sýrovou pomazánkou, ovocné a zeleninové špízy. Za přípravu vynikající tečky celého týdne patří poděkování vyučujícím praktických činností a děvčatům z VIII. a IX. třídy.

 Za pedagogický sbor, který se podílel na přípravě a organizaci Týdne zdraví Mgr. L. Jirušková a M. Železná.

Fotografie v galerii – Týden zdraví